Este nevoie de educaţie pentru sănătate în şcoli

Educația pentru sănătate la nivelul școlii este una dintre principalele căi de promovare a cunoștințelor corecte privind diferite aspecte ale sănătății și de formare a atitudinilor și deprinderilor indispensabile unui comportament responsabil și sănătos. Programul Național de Educație pentru Sănătate în Școala Românească se derulează de peste 10 ani în unitățile școlare din județul Sibiu prin opționalul Educație pentru Sănătate, aducând noutate în tehnicile de predare și informații corecte și indispensabile unei dezvoltări sănătoase fizice și mintale a copiilor și elevilor.

Peste 4000 de elevi din 50 de unități de învațământ au ales ca disciplină opțională ”Educația pentru sănătate” pentru perioada 2012 - 2013. Majoritatea elevilor sunt din mediul rural, din unități școlare care au fost implicate în proiectele: „Oferte educaţionale inclusive extracurriculare şi extraşcolare pentru formarea stilului de viaţă sănătos şi a cetăţeniei active pentru copii din comunităţi dezavantajate, cu precădere rurale în învăţământul preuniversitar din România” și „EDSANO - Educaţie pentru Sănătate – Dezvoltarea curriculei opţionale modulare pentru învăţământul preuniversitar”.

Impresiile după derularea campaniei de conștientizare „Zâmbește-ți în fiecare zi!”, activitate a proiectului EDSANO, parte din PNESSR, încheiată la finalul anului 2013, în școlile din județul Sibiu au fost multe și pozitive:

„În urma derulării acestui proiect, foarte mulți preșcolari și elevi și-au însușit cunoștințe cu privire la igiena individuală și de grup, și-au format deprinderi de alimentație rațională și sănătoasă și au început să aplice corect normele de igienă”. (cadru didactic – Școala Gimnazială Păuca).

„Temele abordate au fost interesante și am participat cu bucurie la aceste activităţi”. (elev - Școala Gimnazială Păuca)

„Părinții preșcolarilor sunt mult mai atenți la  dezvoltarea fizică a copiilor, în acest sens, unii părinți își duc copiii la diferite activități (înot, dans, gimnastică)” (profesor învățământ primar și preșcolar Carțiroșan Alina - Școala Gimnazială Arpașu de Sus)

„Considerăm că reacţia din partea comunităţii, în urma derulării proiectului, a fost una pozitivă, deoarece la şedinţele cu părinţii s-a discutat pe marginea acestui proiect şi oamenii au apreciat implicarea claselor în activităţile desfăurate, au considerat  că prin acest program, copiii lor au conștientizat importanţa igienei personale, a alimentaţiei echilibrate, a sportului, a unei bune gestionări a timpului  şi a unei vieţi în armonie cu natura şi cu cei din jur. Materialele primite în timpul anului şcolar precedent sunt folosite şi în acest an şcolar de clasele implicate în proiect, în cadrul opţionalul Educaţie pentru Sănatate, care a devenit foarte atractiv pentru părinţi şi datorită succesului avut de proiectul EDSANO.”

Considerăm că în dezvoltarea ulterioară a Programului Național de Educaţie pentru Sănătate în Școala Românească este necesar, la nivel naţional, să se introducă în programa şcolară o materie obligatorie pe această temă, cu un statut clar şi bine definit. De asemenea, considerăm necesară formarea cadrelor didactice pentru predarea acestei materii noi, chiar transdisciplinar. Astfel, vom avea manuale, caiete și chiar ghiduri de bune practici, care vor ajuta la implementarea cu succes a unei discipline care la nivel european se găsește în curriculumul obligatoriu.

Daniela Muntean

Inspector activități educative

Inspectoratul Școlar Județean Sibiu

Comentarii

Adaugă un comentariu

*
*
Similare

Postat de EDSANO pe 23-01-2014 la ora 15:46:32

Campania „Fericirea se naște din sănătate” s-a desfășurat în cadrul proiectului „Oferte educaţionale inclusive extracurriculare şi extraşcolare pentru formarea stilului de viaţă sănătos şi a cetăţeniei active pentru copii din comunităţi dezavantajate, cu precădere rurale, în învăţământul preuniversitar din R...

Citește mai mult

Postat de EDSANO pe 02-07-2013 la ora 05:33:33

In judetul Gorj s-a desfasurat proiectul Cosul toamnei– bucurie si sanatate,  adresat elevilor din mediul urban defavorizat si mai ales celor din mediul rural. Acest proiect a contribuit la conturarea  atitudinii pozitive a elevilor si parintilor fata de un stil de viata sanatos si a unui spirit activ si tolerant. ...

Citește mai multPostat de 1 pe 02-06-2017 la ora 23:36:43
Articol
1...

Postat de 1 pe 02-06-2017 la ora 23:36:34
Articol
1...

Postat de 1 pe 02-06-2017 la ora 23:36:34
Articol
1...

Postat de 1 pe 02-06-2017 la ora 23:36:32
Articol
1...

Postat de 1 pe 02-06-2017 la ora 23:36:28
Articol
1...

Articol
Valori PNESSR

Încă de la început, PNESSR și-a propus o abordare sistemică și longitudinală a problematicii educației pentru sănătate, accentul fiind pe factorul uman și interacținile pe care acesta le relizează în cadrul societății. Fie că este vorba de igienă sau de valori umanitare, abordarea tematică se realizează ...Citește mai mult

Articol
Gorj - etapa I

In perioada 1 martie - 1 iunie 2010 s-a desfasurat in judetul Gorj concursul "Culoare, sanatate, bucurie" - un mod de a aborda o atitudine pozitiva in sprijinul dezvoltarii si educarii tinerei generatii pentru formarea unui stil de viata sanatos, responsabil, in vederea ridicarii nivelului de trai.
Cele doua sectiuni ale concursului au fost: desen pentru elevii claselor I-IV si realizarea de eseuri cu tema concursului pentru elevii claselor V-VIII.

...Citește mai mult
Articol
Articol
Articol
Banner
Banner
Banner
Banner

Uniunea Europeană

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro


Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României