Plăgile

Plăgile reprezintă străpungerea barierei pielii de către corpuri tăioase sau înţepătoare. Ele sunt periculoase în primul rând prin riscul de hemoragie (plăgile mari), prin riscul de lezare a organelor interne (în cazul plăgilor abdominale sau toracice) sau ulterior prin riscul de infectare.

Primul ajutor poate presupune:

1. oprirea sângerării (hemostază), care se realizează de regulă prin comprimarea vasului de sânge lezat. Atenţie: salvatorul trebuie să îşi ia măsuri de precauţie (mănuşi) înainte de a veni în contact cu sângele victimei!

Comprimarea vasului se poate realiza:

• cu degetul aplicat pe vasul sanguin;

• cu pansament compresiv: se acoperă şi se comprimă rana cu mai multe comprese sterile sau cu bucăţi de pânză curată (batiste, haine etc.). Se apasă minim 10-15 minute, chiar dacă pansamentul se pătează cu sânge;

• cu garoul - un cordon elastic care se leagă în amonte de leziune (deasupra locului de unde curge sangele); în lipsa unui garou se poate folosi un fular, o curea, un cordon sau un elastic etc.

2. prevenirea infectării plăgii

Este un element puţin important atunci când există alte probleme mai grave, care ameninţă viaţa victimei. În cazul unor accidentări uşoare, se trece însă rapid la această etapă, care presupune:

- toaleta plăgii: tăieturile se spală cu apă curată, apă şi săpun şi cu apă oxigenată. Marginile plăgii se dezinfectează cu alcool medicinal sau tinctură de iod (nu se toarnă însă alcool sau tinctură de iod în plagă).

- bandajarea plăgii: de obicei, rana se acoperă cu o compresă sterilă. Este important ca nimeni să nu atingă interiorul compresei cu degetele. Pansamentul nu trebuie să fie foarte strâns, ci trebuie să permită circulaţia sângelui.

- vaccinarea anti-tetanos: se face la cabinetul medical şi este foarte importantă mai ales în cazul plăgilor murdare cu pământ, al plăgilor înţepate cu obiecte ruginite etc.


Similare

Postat de EDSANO pe 20-02-2010 la ora 11:16:17

 Fericirea se naște din sănătate! Pam-pam! Activități extrașcolare!  Da! Activități extrașcolare! Și nu ne lăudăm, dar sunt interesante, atractive și neplictisitoare! Te-ai gândit ce este sănătatea? Dar fericirea? Știm că sună a lecție, dar sănătatea este cel mai important lucru din viață. Când auzim că fără să fim sănătoși nu ne putem...

Citește mai mult

Postat de EDSANO pe 04-08-2011 la ora 17:11:43

Există trei căi prin care pot fi luate deciziile. Prin deliberare Cântărim alternativele pe care le avem. Acestea pot sau nu să implice valori majore. Pentru a lua o hotărâre prin deliberare: definește decizia care trebuie luată; explorează toate alternativele; adună dovezi; gândește-te la consecințe; ia hotărârea pe baza probelor adunate și a alternativelor studiate. Fără să te gândești Acestea sunt de multe ori decizii obișnuite, cum ar fi alegerea perechii de pantofi ...

Citește mai multPostat de 1 pe 02-06-2017 la ora 23:36:43
Articol
1...

Postat de 1 pe 02-06-2017 la ora 23:36:34
Articol
1...

Postat de 1 pe 02-06-2017 la ora 23:36:34
Articol
1...

Postat de 1 pe 02-06-2017 la ora 23:36:32
Articol
1...

Postat de 1 pe 02-06-2017 la ora 23:36:28
Articol
1...

Articol
Calarasi - etapa I

In perioada aprilie-mai 2010 a avut loc in judetul Calarasi concursul de creatie "Putin din fiecare si multa miscare" avand ca scop realizarea de lucrari cu mesaje PRO EDUCATIE SANATOASA, avand urmatoarele sectiuni:

penelul - Fructele mele preferate;

arta - Natura si sanatatea;

fotografie - Copii frumosi si sanatosi;

sport - O alimentatie echilibrata si mult exercitiu fizic;

afis - Vreau sa fiu sanatos.


Din lucrarile celor mici, sp...Citește mai mult

Articol
Articol
Articol
Articol
Știați că

- Şerveţelele nazale au fost iniţial folosite ca bandaje în Primul Război Mondial?

- Corpul uman poate produce singur aspirină, dacă alimentaţia cuprinde suficiente fructe şi legume?

- Virușii sunt microorganisme care se pot reproduce doar într-o celulă vie?

- Vitamina T are...Citește mai mult

Banner
Banner
Banner
Banner

Uniunea Europeană

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro


Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României