Plăgile

Plăgile reprezintă străpungerea barierei pielii de către corpuri tăioase sau înţepătoare. Ele sunt periculoase în primul rând prin riscul de hemoragie (plăgile mari), prin riscul de lezare a organelor interne (în cazul plăgilor abdominale sau toracice) sau ulterior prin riscul de infectare.

Primul ajutor poate presupune:

1. oprirea sângerării (hemostază), care se realizează de regulă prin comprimarea vasului de sânge lezat. Atenţie: salvatorul trebuie să îşi ia măsuri de precauţie (mănuşi) înainte de a veni în contact cu sângele victimei!

Comprimarea vasului se poate realiza:

• cu degetul aplicat pe vasul sanguin;

• cu pansament compresiv: se acoperă şi se comprimă rana cu mai multe comprese sterile sau cu bucăţi de pânză curată (batiste, haine etc.). Se apasă minim 10-15 minute, chiar dacă pansamentul se pătează cu sânge;

• cu garoul - un cordon elastic care se leagă în amonte de leziune (deasupra locului de unde curge sangele); în lipsa unui garou se poate folosi un fular, o curea, un cordon sau un elastic etc.

2. prevenirea infectării plăgii

Este un element puţin important atunci când există alte probleme mai grave, care ameninţă viaţa victimei. În cazul unor accidentări uşoare, se trece însă rapid la această etapă, care presupune:

- toaleta plăgii: tăieturile se spală cu apă curată, apă şi săpun şi cu apă oxigenată. Marginile plăgii se dezinfectează cu alcool medicinal sau tinctură de iod (nu se toarnă însă alcool sau tinctură de iod în plagă).

- bandajarea plăgii: de obicei, rana se acoperă cu o compresă sterilă. Este important ca nimeni să nu atingă interiorul compresei cu degetele. Pansamentul nu trebuie să fie foarte strâns, ci trebuie să permită circulaţia sângelui.

- vaccinarea anti-tetanos: se face la cabinetul medical şi este foarte importantă mai ales în cazul plăgilor murdare cu pământ, al plăgilor înţepate cu obiecte ruginite etc.


Similare

Postat de EDSANO pe 06-10-2010 la ora 17:15:36

Toate ființele au nevoie de apă ca să trăiască. Apa există sub multe forme și în diferite părți din natură. Este sub formă lichidă – la robinet, în fântâni, lacuri, mări, oceane, râuri – solidă – gheața – sau sub formă de vapori. Fără apă organismul tău nu rezistă mai mult de două zile. De ce? Apa ajută la toate procesele care au loc în interiorul corpului tău. De exemplu, sângele, care conține multă apă, transportă oxigenul la toate celulele din care este format trupul. Fără acest lucru c...

Citește mai mult

Postat de EDSANO pe 29-03-2010 la ora 17:20:05

Temperatura normală a corpului este de 36-37oC. Când temperatura aerului scade, emanația de căldură a corpului crește prin activitatea depusă de mușchi (tremurături). În același timp însă, se produce o scădere a căldurii, datorită circulației mai lente a sângelui prin piele. Pielea se răcește și devine palidă. Pentru a-și putea menține temperatura, corpul încearcă, totodată, să diminueze pierderea căldurii, prin retragerea sângelui din brațe și picioare. Astfel se produc degerături...

Citește mai multPostat de 1 pe 02-06-2017 la ora 23:36:43
Articol
1...

Postat de 1 pe 02-06-2017 la ora 23:36:34
Articol
1...

Postat de 1 pe 02-06-2017 la ora 23:36:34
Articol
1...

Postat de 1 pe 02-06-2017 la ora 23:36:32
Articol
1...

Postat de 1 pe 02-06-2017 la ora 23:36:28
Articol
1...

Articol
Ilfov - etapa II

In judetul Ilfov s-a desfasurat proiectul educaţional ”Impreuna pentru o viata sanatoasa”, reprezentand  o alternativă in educatia tinerei generaţii în ceea ce priveşte formarea unui comportament si stil de viata sanatos.

 A fost o actiune cu spectru larg in sensul implicarii unui numar mare de elevi, care au participat la diferite activitati cu scopul formarii unui comportament sanatos.

Sectiunea I : Elevii au realizat un poster desenat, colorat prin...Citește mai mult

Articol
Educație pentru Sănătate / Curs adresat educatorilor între egali (2011)

În cadrul proiectului „Oferte educaţionale inclusive extracurriculare şi extraşcolare pentru formarea stilului de viaţă sănătos şi a cetăţeniei active pentru copii din comunităţi dezavantajate, cu precădere rurale, în învăţământul preuniversitar din România” au fost organi...Citește mai mult

Articol
Suceava - etapa I

Concursul a fost reflectat in paginile ziarului Monitorul de Suceava.

...Citește mai mult
Articol
Articol
Banner
Banner
Banner
Banner

Uniunea Europeană

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro


Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României