Ce îi puteți spune copilului dumneavoastră despre fumat

Statisticile arată că 9 din 10 fumători încep să fumeze înainte de 18 ani. În adolescență nu te aștepți să devii dependent, dar asta se va întâmpla.

Poate că acum consecințele fumatului par îndepărtate. La 17 ani, nimeni nu pățește nimic din cauza fumatului. Nu te păcăli singur! Nicotina și celelalte toxine dintr-o țigară afectează corpul foarte repede. Cel mai repede apar următoarele efecte: pielea se deteriorează și se îngălbenește, ai respirația urât mirositoare și un gust de cretă în gură, iar atunci când te apropii de un nefumător acesta simte imediat. Părul și hainele îți miros a tutun, iar mirosul de țigară se instalează și persistă cu ușurință în casă. Dacă fumezi, vei vedea că rezistența ta fizică începe să scadă – obosești mai repede decât înainte.

Nu uita! o singură țigară îți ia între 5 și 20 de minute din viață!

Este greu să renunți la fumat pentru că tutunul conține nicotină care provoacă dependență. Mintea și trupul se obișnuiesc repede cu nicotina, astfel că fumătorul are nevoie de țigări DOAR ca să se simtă normal.

Nu există motive fizice sau psihice să te apuci de fumat. Corpul tău nu are nevoie de tutun, așa cum are nevoie de mâncare, apă, somn sau sport. Iar nicotina este o otravă: într-o cantitate suficient de mare poate ucide.

Ia aminte! Corpul tău este inteligent – intră în defensivă când este intoxicat. Prima dată când cineva fumează, persoana se îneacă, simte arsuri în gât și în piept, iar unele persoane chiar se simt rău sau vomită.

Consecințele fumatului

Consecințele fumatului apar treptat. Pe termen lung, fumatul provoacă boli cardio-vasculare, infarct miocardic, afecțiuni pulmonare (bronhopneumatopie obstructivă cronică – boala fumătorilor, netratabilă) și numeroase forme de cancer: la plămâni, la gât sau la stomac. Cei care fumează pot face mai ușor bronșite sau tuberculoză.

Fumătorii fac riduri mai devreme, iar dantura li se îngălbenește. Fumatul crește riscul de osteoporoză – boală care afectează  rezistența oaselor, făcându-le să se rupă mult mai ușor.

Cei mai mulți fumători își reduc activitatea fizică pentru că fumatul le scade capacitatea de efort. Cu alte cuvinte, ei nu respiră la capacitate maximă și obosesc repede chiar și după un efort mic ca intensitate.

Fumatul poate cauza probleme de fertilitate, atât la bărbați cât și la femei. În plus, fumatul poate provoca impotență.


Similare

Postat de EDSANO pe 16-04-2010 la ora 17:19:30

Atitudinea ta când acorzi primul ajutor Fii calm, optimist pentru a inspira încredere victimei. Oricât de impresionantă ar fi scena accidentului, oricât de gravă este starea răniților, salvatorul nu are voie să-și piardă cumpătul. Când eşti în faţa unei persoane accidentate, trebuie să evaluezi rapid 3 lucruri: starea de conștiență, respirația şi circulația sângelui. Astfel, îţi dai seama de gravitatea accidentului şi de măsurile pe care trebuie să le iei. Dacă persoana sângerează ...

Citește mai mult

Postat de EDSANO pe 18-09-2010 la ora 17:15:49

Copilăria şi adolescenţa sunt perioade în care îți faci prieteni mult mai uşor decât la alte vârste. Persoanele noi ți se par interesante și poţi câştiga un nou prieten în doar câteva minute. Uneori îţi poate veni greu să intri în vorbă cu cineva sau să spui ceea ce gândeşti. Cu alte cuvinte, uneori ai o doză de timiditate care te împiedică să fii tu însuţi. Bineînţeles, nu eşti singurul! Majoritatea oamenilor sunt timizi, cel puţin în anumite momente sau în prezenţa anumitor persoane. În adoles...

Citește mai multPostat de 1 pe 02-06-2017 la ora 23:36:43
Articol
1...

Postat de 1 pe 02-06-2017 la ora 23:36:34
Articol
1...

Postat de 1 pe 02-06-2017 la ora 23:36:34
Articol
1...

Postat de 1 pe 02-06-2017 la ora 23:36:32
Articol
1...

Postat de 1 pe 02-06-2017 la ora 23:36:28
Articol
1...

Articol
Articol
Dolj - etapa I

Concursul a fost promovat in ziarul Vertical: "Estimam participarea unui numar de 350 de elevi, atat din mediul urban dezavantajat, cat mai ales din mediul rural. Parteneriatul si schimbul de bune practici ne vor folosi in realizarea materialelor informative, dar mai ales in aprecierea atitudinii elevilor si a parintilor fata de un stil de viata sanatos si a unui spirit activ si prietenos fata de semeni."

...Citește mai mult
Articol
Galati - etapa I

In judetul Galati s-a desfasurat concursul "Mandru-s eu de satul meu", avand ca scop lupta impotriva marginalizarii sociale si a rasismului si promovarea diversitatii culturale, incurajand cunoasterea traditiilor si obiceiurilor specifice poporului roman. Concursul a avut doua sectiuni: arta plastica si arta populara si proba artistica.

...Citește mai mult
Articol
Giurgiu - etapa I

In perioada 22 martie - 25 mai 2010 s-a desfasurat in Giurgiu concursul "Sanatatea nu este totul dar fara sanatate totul este nimic", cu tema: Azi cetateni activi - maine societate sanatoasa, adresat copiilor dezavantajati.
Scopul concursului a fost: formarea unor atitudini pro active pentru un stil de viata sanatos intr-un mediu sanatos; formarea unui comportament responsabil fata de copiii dezavantajati. Valorile promovate au fost: respect, civism, toleranta, non-discriminare.Citește mai mult

Articol
Arges - etapa III

In judetul Arges a avut loc concursul Sanatate, sport si voie buna adresat elevilor claselor V-VIII. Concursul a fost structurat pe mai multe etape 

-          Cursa in saci

-          Trasul franghiei

-          Stafeta piticilor

-          Carau...Citește mai mult

Banner
Banner
Banner
Banner

Uniunea Europeană

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro


Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României