Ce îi puteți spune copilului dumneavoastră despre fumat

Statisticile arată că 9 din 10 fumători încep să fumeze înainte de 18 ani. În adolescență nu te aștepți să devii dependent, dar asta se va întâmpla.

Poate că acum consecințele fumatului par îndepărtate. La 17 ani, nimeni nu pățește nimic din cauza fumatului. Nu te păcăli singur! Nicotina și celelalte toxine dintr-o țigară afectează corpul foarte repede. Cel mai repede apar următoarele efecte: pielea se deteriorează și se îngălbenește, ai respirația urât mirositoare și un gust de cretă în gură, iar atunci când te apropii de un nefumător acesta simte imediat. Părul și hainele îți miros a tutun, iar mirosul de țigară se instalează și persistă cu ușurință în casă. Dacă fumezi, vei vedea că rezistența ta fizică începe să scadă – obosești mai repede decât înainte.

Nu uita! o singură țigară îți ia între 5 și 20 de minute din viață!

Este greu să renunți la fumat pentru că tutunul conține nicotină care provoacă dependență. Mintea și trupul se obișnuiesc repede cu nicotina, astfel că fumătorul are nevoie de țigări DOAR ca să se simtă normal.

Nu există motive fizice sau psihice să te apuci de fumat. Corpul tău nu are nevoie de tutun, așa cum are nevoie de mâncare, apă, somn sau sport. Iar nicotina este o otravă: într-o cantitate suficient de mare poate ucide.

Ia aminte! Corpul tău este inteligent – intră în defensivă când este intoxicat. Prima dată când cineva fumează, persoana se îneacă, simte arsuri în gât și în piept, iar unele persoane chiar se simt rău sau vomită.

Consecințele fumatului

Consecințele fumatului apar treptat. Pe termen lung, fumatul provoacă boli cardio-vasculare, infarct miocardic, afecțiuni pulmonare (bronhopneumatopie obstructivă cronică – boala fumătorilor, netratabilă) și numeroase forme de cancer: la plămâni, la gât sau la stomac. Cei care fumează pot face mai ușor bronșite sau tuberculoză.

Fumătorii fac riduri mai devreme, iar dantura li se îngălbenește. Fumatul crește riscul de osteoporoză – boală care afectează  rezistența oaselor, făcându-le să se rupă mult mai ușor.

Cei mai mulți fumători își reduc activitatea fizică pentru că fumatul le scade capacitatea de efort. Cu alte cuvinte, ei nu respiră la capacitate maximă și obosesc repede chiar și după un efort mic ca intensitate.

Fumatul poate cauza probleme de fertilitate, atât la bărbați cât și la femei. În plus, fumatul poate provoca impotență.


Similare

Postat de EDSANO pe 08-11-2010 la ora 17:25:21

În cadrul proiectului „Oferte educaţionale inclusive extracurriculare şi extraşcolare pentru formarea stilului de viaţă sănătos şi a cetăţeniei active pentru copii din comunităţi dezavantajate, cu precădere rurale în învăţământul preuniversitar din România” sunt incluse mai multe activităţi de cercetare, structurate pe cinci direcţii mari:Cercetare cantitativă iniţială, derulată la nivelul populaţiei generale, cu scopul de a înţelege modul în care populaţia se r...

Citește mai mult

Postat de EDSANO pe 19-07-2011 la ora 17:12:06

Entorsa este un accident comun, ca urmare a unei torsionări („suciri ale articulaților“). De obicei, entorsa afectează mai des membrele inferioare, în special glezna. Uneori, entorsa este însoțită de fractură și, în aceste situații, se acordă primul ajutor fracturii. Dacă nu puteţi spune cu certitudine dacă este entorsă sau fractură, trataţi traumatismul ca şi cum ar fi o fractură. Primul ajutor în cazul entorselor • Ridică piciorul afectat în sus. • Aplică un bandaj elastic strâns....

Citește mai multPostat de 1 pe 02-06-2017 la ora 23:36:43
Articol
1...

Postat de 1 pe 02-06-2017 la ora 23:36:34
Articol
1...

Postat de 1 pe 02-06-2017 la ora 23:36:34
Articol
1...

Postat de 1 pe 02-06-2017 la ora 23:36:32
Articol
1...

Postat de 1 pe 02-06-2017 la ora 23:36:28
Articol
1...

Articol
Educație pentru Sănătate / Curs adresat personalului cu funcție de decizie (2011)

Scopul programului de formare ”Educație pentru Sănătate/ Decidenți” este acela de a instrui personalul cu funcție de decizie de la nivelul Inspectoratelor Școlare Județene și structurilor subordonate Ministerului Educației Naționale, în vederea promovării şi susţinerii implement...Citește mai mult

Articol
Articol
Calarasi - etapa I

In perioada aprilie-mai 2010 a avut loc in judetul Calarasi concursul de creatie "Putin din fiecare si multa miscare" avand ca scop realizarea de lucrari cu mesaje PRO EDUCATIE SANATOASA, avand urmatoarele sectiuni:

penelul - Fructele mele preferate;

arta - Natura si sanatatea;

fotografie - Copii frumosi si sanatosi;

sport - O alimentatie echilibrata si mult exercitiu fizic;

afis - Vreau sa fiu sanatos.


Din lucrarile celor mici, sp...Citește mai mult

Articol
Salaj - etapa I

In perioada martie - mai 2010 a avut loc in judetul Salaj concursul national de educatie pentru sanatate "7 zile de viata sanatoasa", cu urmatoarele obiective: constientizarea importantei educatiei pentru sanatate, formarea unei atitudini pozitive fata de subiectele legate de sanatate, insusirea unor cunostinte corecte din domeniul educatiei pentru sanatate. Concursul a avut doua etape: locala si judeteana si a constat in realizarea unui portofoliu care a cuprins pentru etapa locala: "...Citește mai mult

Articol
Galati - etapa I

In judetul Galati s-a desfasurat concursul "Mandru-s eu de satul meu", avand ca scop lupta impotriva marginalizarii sociale si a rasismului si promovarea diversitatii culturale, incurajand cunoasterea traditiilor si obiceiurilor specifice poporului roman. Concursul a avut doua sectiuni: arta plastica si arta populara si proba artistica.

...Citește mai mult
Banner
Banner
Banner
Banner

Uniunea Europeană

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro


Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României