Cum alegi cea mai bună dietă pentru tine

minute  •  Nutriție

Vrei să îți spun un secret?

Toate dietele funcționează. 

Serios, nu glumesc, absolut toate dietele funcționează. Dar numai pe termen scurt.

Cu siguranță poți începe orice dietă, oricât ar fi de ciudată, stupidă sau chiar periculoasă. Problema apare atunci când trebuie să menții acea dietă pe termen lung.

Majoritatea specialiștilor sunt de acord cu faptul că dieta ideală este cea pe care o poți menține fără efort, pe termen lung. Ani la rând în care să nu simți presiune sau restricții inutile.

Doar atunci dieta ajunge să nu mai aibă sensul de regim de slăbit și vei putea spune "așa mănânc eu, echilibrat".

Știu, e foarte greu să nu fii impresionat de toate dietele în trend, toate promit mega rezultate (slăbești în 30 de zile sau chiar în 2 săptămâni), sănătate imbatabilă, te curăță de toxine, vei dobândi tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte :).

Doar că rezultatele vin repede și pleacă la fel de repede, de obicei lăsând frustrare și efecte adverse nedorite.

Și atunci care ar fi soluția? 

Alege doar ce este potrivit pentru tine, și construiește-ți o alimentație sustenabilă pe termen lung!

Pare complicat dar crede-mă, e mai simplu decât crezi.

Îmi place mult abordarea lui Aadam Ali conform căreia cea mai bună dietă pentru tine este la intersecția dintre gustos și sănătos.

Astfel, orice dietă poate fi încadrată intr-una dintre cele 4 zone:

Grafic - cea mai bună dietă pentru tine

ZONA 1: Gustos dar nesănătos

În general, aici se încadrează alimentația standard, fie că vorbim despre Europa, SUA sau România. Știi si tu, aici sunt toate la superlativ, dar în sens negativ: multe calorii, multe grăsimi nocive și mult zahăr. De obicei, acesta este sau a fost punctul de plecare al multora dintre noi.


ZONA 2: Neplăcut și nesănătos

Aici se încadrează toate dietele extreme, stupide sau chiar periculoase pentru sănătate: diete de “curățare” cu lămâie, dieta cu supă de varză, cu mâncare pentru bebeluși, etc. Cred că ai prins ideea, sunt multe exemple dar sunt atât de penibile încât nu merită să le menționez.

Asta e zona în care ar fi bine să nu ajungi niciodată. Dacă ai ajuns cumva acolo, fugi repede fiindcă ai doar de pierdut.


ZONA 3: Sănătos dar neplăcut

Aici găsești orice dietă cu alimente preponderent sănătoase dar care nu sunt potrivite pentru tine. Mai pe românește, nu sunt pe gustul tău 🙂

În cele mai multe cazuri vorbim despre diete recomandate de alții, care au funcționat sau funcționează pentru alții, etc.

În cazul ăsta, poți avea rezultate dar numai pe termen scurt. Degeaba ai inclus în meniul tău zilnic cele mai sănătoase alimente dacă nu reușești să le mănânci cu plăcere pe termen lung.

Așa că fugi spre zona 4, acolo e locul tău.


ZONA 4: Gustos și sănătos

Aici ar trebui să fie destinația finală, să te simți cel mai bine, să găsești cea mai bună dietă pentru tine. Nu vorbim despre o dietă generală ci despre acea dietă,  combinația ta preferată între gustos și sănătos.

Ai o mulțime de alimente sănătoase din care să alegi (o parte sunt prezentate în ghidul gratuit) și care să corespundă gustului și obiectivelor tale.

Dacă vrei să crești șansele de a rămâne cât mai mult timp în zona 4 poți aplica o regulă simplă (80/20).

Astfel, 80% dintre alimente ar fi bine să vină din zona integrală: fructe, legume, verdețuri, cereale, leguminoase, carne (în cantități rezonabile), iar 20% dintre alimente să vină din zona gustos: dulciuri, prăjituri, etc. Cred că aici nu ai nevoie de multe exemple, sigur știi despre ce vorbesc 🙂 

Dacă ai început să îți construiești dieta ideală, sunt sigur că următoarele idei îți vor fi de ajutor:

Tu în ce zonă ești cu alimentația azi? Dacă ai ajuns deja în zona 4, lasă-ne un comentariu și povestește-ne cum ai reusit.

Înscrie-te la newsletter și primești ghidul GRATUIT:

ebook cover
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>