Cum reduci riscurile statului pe scaun la birou?

minute  •  Mișcare

Unul din patru români are un job sedentar (​muncă de birou, șofer profesionist) în timp ce 39% dintre angajații din Uniunea Europeană ​sunt în aceeași situație.

Se spune că statul pe scaun este la fel de nociv ca fumatul. Crezi că este adevărat?

Deși promovată cu bune intenții în mass-media, această idee este totuși exagerată.

În articolul de azi vreau să vedem cât de nociv este statul pe scaun, pentru noi, cei care muncim zilnic în fața unui computer.

De asemenea, vei afla ce poți face pentru a reduce efectele sedentarismului la birou.

Deși nu este atât de nociv pentru sănătate precum fumatul, statul pe scaun predispune la probleme serioase de sănătate.

Statul în poziția așezat pe perioade lungi de timp (minimum 6-8 ore zilnic) este asociat cu un risc crescut de probleme de sănătate (obezitate, diabet, boli cardiovasculare, cancer) sau chiar moarte prematură.

Ok, am înțeles, statul pe scaun este nociv, dar eu ​merg la sală și alerg zilnic. Nu se compensează?

Da și nu. Să vedem ce zic studiile referitor la această situație. Părerile sunt (ca de obicei) împărțite.

Pe de o parte, unele studii spun că statul pe scaun pe perioade neîntrerupte de timp este asociat cu ​o speranță de viață redusă chiar și în cazul celor care fac regulat exerciții fizice intense.

Mai mult de atât, cei care nu au ​un job sedentar​ și nici nu fac exerciții fizice suplimentare, au un risc similar cu cei din prima categorie.

În acest caz, putem spune că exercițiile fizice nu sunt necesare?

Nici vorbă.

Un alt studiu a reușit să estimeze că pentru a compensa 12 ore de stat în poziția așezat, e nevoie de 2 ore de activitate fizică moderată sau 1 oră de activitate fizică intensă pe parcursul unei zile.

​Exercițiile fizice regulate rămân în continuare foarte importante pentru sănătate și nu ar trebui să renunți la ele. Totuși, în contextul ​unui job sedentar, reducerea perioadelor în care stai așezat este cel puțin la fel de importantă.

Mă poate ajuta un birou la care stau în picioare (standing desk)?​

Statul în picioare pe o perioadă lungă de timp, poate fi la fel de nociv precum statul așezat pe scaun.

Deși sunt la modă, birourile la care se stă în picioare (standing desk), nu sunt recomandate pentru folosire pe perioade lungi de timp. De ce? Pentru că provoacă oboseală.

Statul în picioare pe perioade lungi de timp este mai obositor chiar decât mersul sau alergatul. De asemenea, pot apărea varice, dureri de spate, postură incorectă.

De altfel, nici studiile de până acum nu au reușit să demonstreze că folosirea unui astfel de birou ar avea avantaje evidente pentru sănătate.

Nu mai înțeleg nimic. Dacă stau așezat mult timp nu e bine, dacă stau în picioare mult timp nu e bine. Ce variantă îmi rămâne?

Pentru a preveni problemele de sănătate, specialiștii recomandă schimbarea poziției corpului cât mai des pe parcursul unei zile.

Cea mai simplă și eficientă metodă de prevenție pare să fie ridicatul de pe scaun la fiecare 30 de minute.  

​Cum reușești să faci pauză?

În primul rând trebuie să îți propui să faci asta în mod organizat. Fără un ajutor extern, este foarte probabil să uiți de pauză.

Îți recomand să folosești o aplicație în care poți să stabilești intervalele de muncă (pe scaun) și intervalele de pauză în funcție de specificul activității tale.

Nu îți permiți să te ridici de pe scaun la fiecare 30 de minute? Nicio problemă. Încearcă sa faci asta măcar o dată la 50-60 de minute. Tehnica Pomodoro te poate ajuta să ​lucrezi eficient în fiecare zi.

Personal folosesc aplicația EyeLeo.

Spre deosebire de aplicațiile standard sau ceasurile externe folosite în tehnica Pomodoro, EyeLeo te ajută să faci și exerciții simple pentru ochi, evitând problemele pe termen lung asociate cu folosirea monitorului.

Ce ar fi bine să faci în pauze?

În primul rând să te ridici de pe scaun 🙂

Poți profita de pauză pentru a te hidrata. De asemenea, poți face exerciții ușoare de stretching. Dacă spațiul îți permite, poți face câțiva pași pentru a te dezmorți.

Ce altceva te poate ajuta să reduci ​riscurile muncii de birou?

  1. Mai multă activitate fizică în afara orelor de muncă. Pe lângă antrenamentele zilnice de minimum 30 de minute, orice activitate fizică este binevenită. Alege să mergi la muncă pe jos sau cu bicicleta, urcă scările în loc să iei liftul, etc.
  2. Evită statul pe scaun atunci când nu este necesar: în timpul convorbirilor telefonice, în timp ce mergi cu autobuzul, etc.
  3. Folosește o minge pentru fitness în locul scaunului de birou. Acest lucru te va ajuta să ai o postură corectă​. Pe perioade lungi de timp, mingea nu este la fel de confortabilă ca un scaun. Astfel, vei fi ​determinat să te ridici ​la timp pentru pauză 🙂

Dacă știi și alte metode pentru ​a combate sedentarismul la birou, lasă-ne un comentariu.

Înscrie-te la newsletter și primești ghidul GRATUIT:

ebook cover
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>