La ce riscuri te expui dacă dormi prea puțin?

minute  •  Somn

”Omul este singura specie care se privează de somn, în mod deliberat, fără niciun motiv evident.” Matt Walker

Oamenii aleg destul de des să nu facă din somn o prioritate, neglijând orele de somn din timpul săptămânii și încercând să ”recupereze” în weekend.

În ultimii ani au apărut tot mai multe studii care au confirmat faptul că somnul nu poate fi recuperat iar somnul insuficient are efecte devastatoare pentru sănătate, atât pe termen scurt cât și pe termen lung.

riscurile lipsei somnului

Probleme de memorie și concentrare

A fost dovedit faptul că fără somn, circuitele memoriei creierului devin suprasaturate și nu poți absorbi informații noi.

În cadrul unui studiu, participanții au fost împărțiți în două grupuri, primul grup a dormit 8 ore, cel de-al doilea grup nu a dormit deloc în noaptea dinaintea evaluării. A doua zi, în urma evaluării, a reieșit faptul că cei din al doilea grup au avut un deficit de 40% a capacității creierului de a acumula informații noi.

Într-un alt studiu, participanții au dormit 6 ore pe noapte timp de o săptămână. După această perioadă le-a fost măsurat nivelul activității genetice comparativ cu situația în care aceleași persoane au dormit 8 ore pe noapte.

Concluzia a fost că unui număr considerabil de gene le-a fost afectată activitatea din cauza somnului insuficient.

La aproximativ jumătate dintre aceste gene activitatea a crescut (genele asociate cu stresul, inflamația cronică, dezvoltarea de tumori) iar în cazul celeilalte jumătăți a scăzut sau a fost dezactivată (genele asociate cu sistemul imunitar).


Boli de inimă

6 ore de somn (sau mai puține) pe noapte implică un risc de infarct sau atac vascular cerebral cu 200% mai mare decât în cazul celor care dorm suficient.


Imunitate scăzută

După doar o noapte cu 4 - 5 ore de somn, a fost observată reducerea cu 70% a activității celulelor sistemului imunitar (limfocite Natural Killer), astfel corpul devine foarte vulnerabil în fața virusurilor și bacteriilor. De asemenea, apare riscul crescut de cancer.


Cancer

În urma acestor studii, a fost observat faptul că persoanele care dorm 6 ore (sau mai puține) au un risc crescut pentru cancer de intestine, de prostată și cancer de sân.

Organizația Mondială a Sănătății a încadrat munca în ture de noapte ca fiind factor de risc în apariția cancerului!


Boala Alzheimer

Lipsa somnului duce la acumularea în creier a unor proteine toxice numite beta amiloide. În timp, acest lucru crește considerabil riscul de apariție a bolii Alzheimer (demența).

 

Probleme ale sistemului reproducător

Bărbații care dorm doar 4 - 5 ore pe noapte vor avea un nivel al testosteronului corespunzător cu cel al bărbaților cu 10 ani mai în vârstă decât ei! Cu alte cuvinte, lipsa somnului te poate îmbătrâni cu 10 ani. De asemenea, au fost raportate alterări echivalente ale sănătății sistemului reproducător și în cazul femeilor.

Știu, pare îngrijorător ce ai citit până acum.

Chiar dacă orele de somn pierdute până acum nu pot fi recuperate, poți începe de azi să prioritizezi somnul și să încerci câteva dintre recomandările pentru somn mai bun.

Este cel mai important factor care influențează starea de sănătate și echilibrul corpului, atât pe termen scurt cât și pe termen lung.

Înscrie-te la newsletter și primești ghidul GRATUIT:

ebook cover
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>