6 recomandări pentru somn mai bun

minute  •  Somn

Ai aflat care este necesarul tău de somn zilnic?

Atunci haide să vedem cum ai putea să îmbunătățești atât cantitatea cât și calitatea somnului.

Matthew Walker, celebrul autor al cărții ”Why we Sleep”

profesor de neuroștiințe și psihologie, ne oferă 6 recomandări (bazate pe cercetări științifice) pentru un somn mai bun:

infografic - 6 recomandări pentru somn mai bun

1. Regularitatea

Aceasta este esențială pentru un somn mai bun, creierul funcționează cel mai bine în condiții de regularitate. Încearcă să te obișnuiești să mergi la culcare la aceeași oră în fiecare zi, indiferent dacă ești în timpul săptămânii sau în weekend.

Setarea unei alarme pentru ora de culcare, nu doar pentru cea de trezire, ți-ar putea fi de ajutor.


2. Temperatura

Pentru a declanșa somnul, corpul are nevoie să-și scadă temperatura internă cu aproximativ 1 grad Celsius. Poate ți se pare ciudat sau contraintuitiv, dar îți va fi mult mai ușor să adormi într-o cameră răcoroasă decât într-una în care este prea cald. Temperatura recomandată în general este între 18-21 grade Celsius.


3. Lumina

Corpul are nevoie de întuneric pentru eliberarea melatoninei (hormon care ajută la reglarea ritmului somnului). Astfel, pentru a ajuta secreția de melatonină, cu o oră înainte de culcare, redu nivelul de lumină din casă și lasă deoparte ecranele cu lumină albastră (telefon, tabletă, laptop, TV). Pentru întuneric complet în dormitor, folosește draperii groase sau jaluzele.


4. Ridică-te din pat

Nu sta treaz în pat pentru perioade lungi de timp. Dacă nu reușești să adormi după 20-30 de minute,  ridică-te din pat și mergi în altă încăpere, fă altceva până când revine somnul. Astfel, creierul va învăța să asocieze patul cu starea de somn nu cu cea de trezie.


5. Cofeina și alcoolul

Evită consumul de cofeină în a doua parte a zilei, aceasta se elimină greu din corp (poate dura 10 ore) și îți poate influența negativ somnul.

De asemenea, consumul de alcool poate avea același efect negativ asupra somnului.


6. Rutina de somn

De obicei nu adormi instant, nu există un comutator care să facă trecerea direct la starea de somn. Creierul are nevoie de timp pentru a da ”stingerea”, așa că ar fi recomandat să ai o rutină relaxantă înainte de culcare.

Redu nivelul de zgomot din casă și găsește-ți o activitatea relaxantă pe care să  o repeți zilnic, cu 30-60 de minute înainte de somn: citește o carte, bea un ceai, orice crezi că este potrivit pentru tine.

Totuși, în cazul în care aceste sfaturi nu te ajută și ai în continuare tulburări de somn, este recomandat să discuți cu un medic specialist.

Dacă ai și alte idei pentru un somn mai bun, lasă-ne un comentariu, informația ar putea fi de folos și altora.

Înscrie-te la newsletter și primești ghidul GRATUIT:

ebook cover
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>